Til et rejsegilde i dag er der tradition for at traktere med øl og pølser.

REJSEGILDE ELLER EJ

Af og til stiller vores kunder spørgsmålet: ”Skal vi holde rejsegilde?” Vores svar vil typisk være, at I kun skal holde rejsegilde, hvis I har tid og lyst, da rejsegilde i dag på ingen måde er et krav.


Et traditionelt rejsegilde er naturligvis en god gammel og hyggelig tradition, men vi vil uden tøven fastslå, at det på ingen måde vil medføre konsekvenser for et byggeri, hvis der ikke bliver holdt rejsegilde.


Men i de gode gamle dage var det en HELT anden sag. Faktisk er den historiske baggrund for rejsegilde så gammel, at det ikke er lykkedes for at finde dokumentation for, hvor gammel traditionen faktisk er. Men derfor kan vi jo alligevel godt fortælle historien med afsæt i det, vi ved. Og har hørt.

Rejsegilde er en god skik, men er bestemt ikke noget krav.

REJSEGILDE - HVORFOR

I gamle dage var man ikke i tvivl om, at succes på et byggeri i højere grad var afhængig af gudernes humør end af håndværkernes evner og dygtighed.


For at berolige eventuelle onde ånder, holdt man derfor rejsegilde, hvor man dekorerede taget med planter, der indeholdt gode ånder, som kunne give huset gode kræfter og gøre boligen sikker.


EN GOD SKIK

Efterhånden har vi dog erfaret, at succeskriteriet for et byggeri er markant mere afhængig af håndværkerne end af guderne.


Derfor ser man i dag mere et rejsegilde som en god skik, hvor bygherren som afslutning på en arbejdsdag takker alle de implicerede håndværkere med et mindre traktement på byggepladsen.

Der forskellige lokale traditioner for, hvordan man markerer et rejsegilde på et byggeri. Når vi holder rejsegilde, markere vi det typisk med en krans.

Det mest traditionelle traktement til et rejsegilde består nu ofte af øl/vand og pølser. Men der kan også blive serveret smørrebrød eller portvin og kransekage.


Til nogle rejsegilder – og ofte hvis det er større byggerier – vil der desuden være en eller flere taler foruden, at man naturligvis udbringer en skål for husets sikkerhed og deltagernes velbefindende.


LOKALE TRADITIONER

Blandt den ældste del af traditionen, der fortsat er bevaret er, at man fortsat pynter byggeriet med noget grønt men med forskellige lokale udsving. Det er ofte en stang med en til tre kranse, der fx kan være dekoreret med blomster eller kulørte bånd med Dannebrog øverst.


En gammel tradition i Sønderjylland er at sætte en pengeseddel på en vimpelstang og forære værterne en vimpel. Da har tømrerlærlingen til opgave at stige til vejrs på spærene for at placere vimplen og indkassere pengesedlen. Er der ingen penge, hænger lærlingen vimplen lodret i protest.

”Gid huset består i så mange år, som glasset går i skår.” Det var et typisk skål, når bygherren knuste et glas eller flaske mod væggen.

Som bygherre er man jo altid interesseret i at give et nybyggeri den bedste start, og det kan ikke afvises, at der enkelte steder fortsat kan være en snert af overtro forbundet med rejsegildet.


Fx at arkitekt, bygherre eller håndværksmestre skal slå en ølflaske eller et glas itu på muren med ordene: ”Gid huset består i så mange år, som glasset går i skår.” Det vil sige lidt samme princip, som når et skib bliver søsat og døbt.


MINDE OM NÆRIGHED

En del af den gamle overtro er desuden, at et rejsegilde helst bør foregå korrekt for derved at undgå dårlige varsler for fremtiden. Derfor er det fx særdeles vigtigt at binde kransene ordentlig fast, så de ikke kan blæse ned.


Hvis bygherren i gamle dage viste sig at være en gnier, kunne håndværkerne fx finde på at hænge en såkaldt død murer dér, hvor kransen skulle have hængt.


Det kunne være en dukke af halm eller nogle gamle cementsække, der skulle vise hele nabolaget, at netop denne bygherre IKKE havde trakteret sine håndværkere ordentligt.

Der er ikke en forpligtelse at holde rejsegilde. Vi gør det oftest, når det er for at markere et større byggeri. Som fx når alle udstillerne til byggeudstillingen Horsens Bygger slår sig sammen for at markere byggeriet af 8 forskellige udstillingshuse.

Men håndværkerne kunne også finde på at indmure en tom flaske i skorstenen, så kun flasken åbning akkurat stak ud uden at være synlig. Da ville flaskens melankolske tuden af vinden altid minde bygherren om, at han måske nok lige havde været en tand for nærig, da han fik bygget.


INGEN FORPLIGTELSE

Umiddelbart kan vi ikke dokumentere eksempler fra nyere tid, hvor håndværkerne decideret har hævnet sig på en fedtet bygherre, som ikke har trakteret med et rejsegilde.


Det kan dog ikke afvises, at det enkelte steder ind i mellem stadig skabe en anelse utilfredshed, hvis bygherren ikke holder rejsegilde.


Hos Vesterbo Huse sørger vi på mange andre måder for vores håndværkeres ve og vel, og vi sørger derfor også for, at de bliver trakteret med en pølse i ny og næ.

En ristet med det hele er jo trods alt ikke det værste at afslutte arbejdsdagen med. Og da slet ikke for lærlingene, som er kendt for deres notoriske glubende sult OG tendens til ofte at glemme deres madpakke :)

Derfor vil vi (næsten) garantere, at vores nye huse ikke har været udsat for døde murer eller skjulte flasker i skorstene. Vi bygger faktisk også sjældent huse med skorstene.


Det er samtidig vigtigt at slå fast, at I som kunde og nybygger på ingen måde skal føle jer forpligtet til at arrangere rejsegilde for vores håndværkere.


Men I er naturligvis altid velkommen til at invitere familie og venner til rejsegilde, og arrangerer I det på det traditionsrige tidspunkt som afslutning på en arbejdsdag, vil vi bestemt ikke afvise, at vores håndværkere kan finde på at køre til fyraften på en pølse eller to.