Et traditionelt rejsegilde er naturligvis en god gammel og hyggelig tradition. Vi vil dog uden tøven slå fast, det på ingen måde vil medføre konsekvenser for et byggeri, hvis man ikke holder rejsegilde.
Derfor er et rejsegilde en god og valgfri tradition, I helt selv bestemmer, om I vil holde i hævd, men i de gode gamle dage var det en HELT anden sag.
Faktisk er den historiske baggrund for rejsegilde så gammel, det ikke er lykkedes for at finde dokumentation for, hvor gammel traditionen faktisk er. Men derfor kan vi jo alligevel godt fortælle historien med afsæt i det, vi ved. Og det vi har hørt.
Derfor kan vi indlede fortællingen med at slå fast, at et rejsegilde er en god skik - men bestemt ikke noget krav i dag.
REJSEGILDE - HVORFOR
I gamle dage var man ikke i tvivl: succes på et byggeri var i højere grad afhængig af gudernes humør end af håndværkernes evner og dygtighed.
For at berolige eventuelle onde ånder holdt man derfor rejsegilde, hvor taget blev dekoreret med planter, der indeholdt gode ånder, og som kunne give huset gode kræfter og gøre boligen sikker.
EN GOD SKIK
Efterhånden har vi dog erfaret, at succeskriteriet for et byggeri er markant mere afhængig af håndværkerne end af guderne.
Derfor ser man i dag mere et rejsegilde som en god skik, hvor bygherren som afslutning på en arbejdsdag takker alle de implicerede håndværkere med et mindre traktement på byggepladsen.
Lokalt er der forskellige traditioner for, hvordan man markerer et rejsegilde på et byggeri. Når vi hos Vesterbo Huse holder rejsegilde, markere vi det typisk med en krans.
Det mest traditionelle traktement til et rejsegilde består ofte af øl/vand og pølser, men der kan også blive serveret smørrebrød, portvin og kransekage.
Til nogle rejsegilder – og ofte hvis det er større byggerier – vil der desuden være en eller flere taler foruden, man naturligvis udbringer en skål for husets sikkerhed og deltagernes velbefindende.
LOKALE TRADITIONER
Blandt den ældste del af traditionen der fortsat er bevaret er, at man fortsat pynter byggeriet med noget grønt - men med forskellige lokale udsving.
Det er ofte en stang med en til tre kranse dekoreret med fx blomster eller kulørte bånd og et Dannebrog øverst.
En gammel tradition i Sønderjylland er at sætte en pengeseddel på en vimpelstang og forære værterne en vimpel. Da er det tømrerlærlingens opgave at kravle til vejrs på spærene for at placere vimplen og indkassere pengesedlen. Er der ingen penge, hænger lærlingen vimplen lodret i protest.
Desuden vil der i dag være nogle regler i forhold til sikkerhed på byggepladsen, der gør, at tømrerlærlingen sandsynligvis slet ikke må kravle til vejrs – men det er en helt anden historie.
”Gid huset består i så mange år, som glasset går i skår,” var også en typisk skål, når bygherren knuste et glas eller flaske mod væggen.
Som bygherre er man jo altid interesseret i at give et nybyggeri den bedste start, og vi kan ikke afvise, at der enkelte steder fortsat kan være en snert af overtro forbundet med et rejsegilde.
Fx at arkitekt, bygherre eller håndværksmestre skal slå en ølflaske eller et glas itu på muren med ordene:
”Gid huset består i så mange år, som glasset går i skår.” Det vil sige lidt samme princip, som når et skib bliver søsat og døbt.
MINDE OM NÆRIGHED
En del af den gamle overtro er desuden, at et rejsegilde helst bør foregå korrekt efter traditionerne for derved at undgå dårlige varsler for fremtiden. Derfor er det fx særdeles vigtigt at binde kransene ordentlig fast, så de ikke kan blæse ned.
Hvis bygherren i gamle dage viste sig at være en gnier, kunne håndværkerne fx finde på at hænge en såkaldt død murer netop dér, hvor kransen skulle have hængt.
Det kunne være en dukke af halm eller nogle gamle cementsække, der skulle vise hele nabolaget, at netop denne bygherre IKKE havde trakteret sine håndværkere ordentligt.
Men håndværkerne kunne også finde på at indmure en tom flaske i skorstenen, så kun flaskehalsens åbning akkurat stak ud - uden at være synlig.
Da ville flaskens melankolske tuden af vinden altid minde bygherren om, han måske nok lige havde været en tand for nærig, da han fik bygget sit byggeri.
Under stormen Malik i slutningen af januar 2022, væltede en ydergavl på et hus i Odder. Helt tilfældigt viste det sig, at gavlen faktisk gemte på en "død murer", hvilket kom Odder Ugeavis for øre.
INGEN FORPLIGTELSE
Som allerede nævnt flere gange, er det i dag ikke en forpligtelse at holde rejsegilde.
Vi gør det oftest, når det er for at markere, vi er i gang med et større byggeri. Eller fx når alle udstillerne til byggeudstillingen Horsens Bygger slår sig sammen for at markere, vi er i gang med at bygge alle de forskellige udstillingshuse til den kommende byggeudstilling.
Umiddelbart kan vi ikke dokumentere eksempler fra nyere tid, hvor håndværkerne decideret har hævnet sig på en fedtet bygherre, som ikke har trakteret med et rejsegilde.
Det kan dog ikke afvises, at det enkelte steder ind i mellem stadig kan skabe en anelse utilfredshed, hvis bygherren ikke holder rejsegilde.