Tømrer og projektleder Thomas K. Jensen (tv) sammen med Jørn Vestergaard (midt) og ingeniør og projektleder Morten F. Rosendal besigtiger lavenergihuset på Hovvænget i Lund.

Stor succes i Horsens

Udstillingen HORSENS BYGGER ved Lund har for tredje år i træk inviteret Vesterbo Huse fra Hørning til at bygge et udstillingshus. I år har Vesterbo Huse fra Hørning bygget et lavenergihus med jordvarme, der er blevet besøgt af mere end 1500 interesserede. Allerede fire måneder inden udstillingen er slut, er huset desuden blevet solgt.


At bygge et indflytningsklar udstillingshus er en forholdsvis stor investering for et byggefirma. Derfor er det vigtigt, at et udstillingshus appellerer til tidens huskøbere, hvorfor direktør Jørn Vestergaard ikke var i tvivl om, at Vesterbo Huse i år skulle bygge et moderne lavenergihus med jordvarme i bygningsklasse 2020 til udstillingen HORSENS BYGGER 2015 på Hovvænget i Lund.


”Efter bare fire udstillingsdage i påsken, kunne vi konstatere, at vi i år virkelig har ramt plet med vores lavenergihus på udstillingen. Mere end 1300 besøgte vores hus alene i påskedagene, hvilket var langt over det antal besøgende, vi sammenlagt har haft i de to udstillingshuse, vi byggede i Lund i 2013 og 2014”, fortæller direktør hos Vesterbo Huse, Jørn Vestergaard.


Han har derfor meget svært ved at skjule sin tilfredshed med årets udstilling HORSENS BYGGER, der efterhånden kan kaldes for en tradition i Horsens, og hvor 6-8 udvalgte byggefirmaer hvert bliver inviteret til at deltage med deres bud på en moderne familiebolig.


Tæller blå futter

”Det overordnede mål med udstillingen er, at vores udstillingshus skal sælges. Derfor beder vi alle de besøgende om at iklæde sig sådanne blå overtræksfutter til skoene, men det betyder også, at vi efterfølgende har ganske let ved at holde styr på, hvor mange besøgende, vi har haft. De foregående år har vi på en god udstillingsdag udleveret 40-60 par overtrækssko, men i år har vi været oppe på 300-400 par. Da udstillingen åbnede i påskedagene, var huset nærmest proppet til bristepunktet alle dage”, fortsætter Jørn Vestergaard.


Med tre år på bagen har Hovvænget i Lund efterhånden udviklet sig fra at være lidt mere end en håndfuld huse på en bare mark i 2013 til at fremstå som et spændende og aktivt boligområde. På trods af mediernes gentagende skriverier om, at boligmarkedet generelt har været forholdsvis stille, er alle husene til HORSENS BYGGER nemlig blevet solgt hver eneste år, hvorfor kvarterets tolv beboede huse inden årets udgang bliver udvidet med seks mere.


En god handel

”Det skal ikke være nogen hemmelighed, at dem som køber vores udstillingshuse faktisk gør en rigtigt god handel, da husene naturligvis er udstyret med alt det teknologi og de detaljer, som vi ønsker at vise frem til vores kunder. Samtidig er vi nødt til at udsætte overtagelsen til september måned, så huset kan aftjene værnepligten som udstillingshus, og det kan naturligvis være længe af vente som huskøber. På den anden side havde der også været ventetid, hvis køberne alligevel ville have bygget et nyt hus, og det har vi naturligvis en god dialog med dem om på forhånd”, fortsætter Jørn Vestergaard, som har bygget huse i Østjylland og især på Skanderborg-egnen i snart 35 år.


Derfor har han naturligvis også fulgt udviklingen tæt i forhold til de mere og mere skærpede krav, der bliver stillet til at sænke det samlede energiforbrug, og han lægger ikke skjul på, at han synes, det er ganske imponerende, hvad den teknologiske udvikling har medført.


Store besparelser

”Vi har bygget udstillingshuset i Lund med jordvarme, så det uden problemer kan overholde kravene til bygningsklasse 2020 med et samlet maksimalt energiforbrug på 20 kWh pr. m² om året til opvarmning, varmt vand, ventilation og køling. Og det er naturligvis ikke uvæsentligt for det årlige budget i en familie”, påpeger Jørn Vestergaard.


Da huset er knap 178 kvadratmeter betyder det, at huset sammenlagt må bruge ca. 3600 kW til opvarmning, varmt vand, ventilation og køling. Og da varmepumpen til jordvarmeanlægget sammenlagt bruger lige knap halvdelen - ca. 1500 kW om året – vil den årlig varmeregning være på kun ca. 3200 kr.


”Selv når vi sammenligner med helt moderne huse, der er bygget i henhold til den nuværende bygningsklasse 2015, er det faktisk en halvering af varmeregningen. Og sammenligner vi med et hus, der fx er 10 eller 20 år gammelt, vil det typisk koste 10-15.000 kr. at opvarme hvert år. Derfor er der ingen tvivl om, at det gør en enorm forskel, at vi fortsat fokuserer på disse nye energiklasser, og der er heller ingen tvivl om, at det er noget, som rigtig mange huskøberne også fokuserer på i disse år. Det kan vi i hver til fald godt tillade os at konkludere på baggrund af interessen for vores lavenergihus i Lund”, slutter Jørn Vestergaard.


Se flere detaljer om huset her...